První hoře zahráli v PopoCafePetlu bez masek a pěkně od podlahy

18. 03. 2014 0:51:00
Jak přistoupit k dalšímu reportu z koncertu Prvního hoře, aby člověk jen neopakoval už kdysi napsané? Nelehká věc. Ale prostor k lákavé kapitulaci není, nezbývá než vystrčit bojovně bradu a hájit vlastní čest.

O předchozí zastávku skupiny První hoře v PopoCafePetlu na Újezdě před více než rokem byl enormní zájem, protože vstupné bylo zdarma a kapela v Praze hrála po delší době. V klubu nebylo k hnutí, vzduch nic moc, a i když koncert samotný se vydařil, určitě jsem nebyl sám, komu tohle úplně nevonělo. Poučena z minula, si nyní kapela organizační stránku radši pohlídala, kapacitu omezila na sto míst a lístky nabídla v pohodlném sms předprodeji. Nevím, do jaké míry je na vině fakt, že už se muselo sáhnout pro pár korun do kapsy nebo to, že První hoře hráli poměrně nedávno v Paláci Akropolis, ale s návštěvností se to tentokrát opravdu nepřehánělo. Pár desítek hlav. I tak byl zážitek z večera na sklonku února víc než intenzivní.

Na rozdíl od zmiňované velké Akropole, kde proběhl křest nové desky, slavilo se patnácté výročí a vše se navíc zaznamenávalo pro budoucí živé DVD (čili celkově dost významná akce), byla tohle ryzí klubová jízda. Výsledný dojem umocnila i skutečnost, že až na Pana Klauna vystoupilo celé uskupení bez tradičních kostýmů. Nevídané!

První Hoře
Podle jakých not se bude celý večer hrát, naznačila hned úvodní Carnívale, valčíkem orámovaný otvírák z pořád ještě čerstvého Imaginaria. Syrová, zahraná s nasazením a zabalená do lehce garážového, ale čitelného zvuku, který přímočarost ještě zvýraznil. I následná No Future zazněla asi v nejdivočejší verzi, jakou jsem zatím na živo slyšel, a k úvahám o budoucnosti moc prostoru vážně nenabízela. Přenést energii jednotlivých skladeb na pódium v maximální možné míře se ale kapele dařilo celý večer – s chybějícími kostýmy, a tedy i výrazně omezenou kabaretní složkou, jako by dostala víc prostoru hudba samotná. Nástroje zněly trochu intenzivněji než jindy a struktury skladeb krásně vynikaly. Pod výsledný, hodně „koncentrovaný“ zvuk se nepochybně podepsala jak útulnost klubu, tak i fakt, že pánové si hraní vyloženě užívali. Jako by si hráli velkou měrou i pro sebe, ne jen pro publikum.

Hlavním hrdinou a tahounem večera pro mě tentokrát nebyl Pan Klaun se svým pohybovým a vizuálním arzenálem, ale Medák, který se za bicími opravdu vyřádil. Jeho pestrá a přesná hra dominovala, nekompromisně diktovala tempo a zvuk nové a rychlejší dvojšpalky probleskoval napříč skladbami s daleko větší intenzitou, než je tomu na deskách. Podobně bavila i basa, která si to například ve Snech zamířila až někam k jazzu.

První Hoře
Pokud jde o skladbu playlistu, mají První hoře poměrně pevnou kostru, jež se výrazně nemění. Diskokoule nebo Otčenáš jsou proto povinností a Naruby či V cizím hrobě zazněly i se svojí Stereofonií respektive Dějstvím. Z poslední desky se dostalo na zběsilou Němohru a jako vždy vyhrocený Absurdistán se v závěru měnil až v kakofonii. Naopak trochu klidnější chvilky nám dopřála Ikare!. Z debutu Na úpatí se do hodiny a čtvrt pohříchu nevešlo nic, což je škoda, protože třeba Umrlce bych si ten večer poslechl moc rád.

Co se ale do playlistu naštěstí vešlo, byla závěrečná improvizace – bluesový rytmus s přednesem jak od Filipa Topola zasazený do cirkusových kulis. Výsledek jako by vypadl z filmů Tima Burtona.

První hoře baví.

Playlist: Carnívale, No Future, Noční bůh, Ikare!, Němohra, Diskokoule, Ukolébavka, Otčenáš, Stereofonie 2/Naruby, Dějství 2/V cizím hrobě, Absurdistán, Sny /// Don Quijote, Klavíry

První hoře, 26. února 2014, klub PopoCafePetl, Praha

Krásné fotky má opět na svědomí Darlene (Copyright © Kačka Darlene Smidová)

Článek byl původně zveřejněn na www.marastmusic.com

Autor: Petr Šimák | úterý 18.3.2014 0:51 | karma článku: 6.29 | přečteno: 203x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 6.57 | Přečteno: 196 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.28 | Přečteno: 309 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 6 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 152
Baví mě hudba, focení a dobré jídlo.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...